Over de Ragdoll

Rasnormen beschrijven de Ragdoll als lief, gemoedelijk, aanhankelijk, intelligent, ontspannen in temperament, zacht en gemakkelijk te hanteren. Ik ervaar dit ook zo: ze zijn erg rustig en lief.

Ragdolls vinden het heerlijk om met mensen te zijn. Dit maakt hen uitstekend gezelschap voor kinderen en volwassenen. Echter zorgt dit er wel voor dat Ragdolls iedereen die op hun af komt zien als een liefhebbend iemand. Om deze reden zijn Ragdolls over het algemeen vooral geschikt als binnenkatten. Alhoewel deze katten zo rustig kunnen zijn, kunnen ze ook heel energiek zijn. Ragdolls vinden het fijn om te spelen en op ontdekkingstocht door het huis te gaan. Ook spelen ze sneller met speeltjes dan de meeste andere raskatten. Natuurlijk hebben Ragdolls net zoals andere katten een eigen willetje en een eigen persoonlijkheid. Geen twee zijn hetzelfde, dus ook qua karakter verschillen ze enigszins onderling.

De Ragdoll is een van de grootste kattenrassen met een stevige lichaam, en proportionele benen. Een volwassen poes weegt 3,6 tot 6,8 kg. Katers zijn aanzienlijk groter, van 5,4 tot 9,1 kg of meer. Alle Ragdolls hebben in meer of minder intense mate blauwe ogen. Hoewel het ras een zachte vacht heeft, bestaat deze voornamelijk uit lange dekharen, terwijl het ontbreken van een dichte ondervacht zorgt voor minder haarverlies en minder klitten.

Traditionele Ragdolls kunnen zes kleuren hebben:

  • Seal
  • Blue
  • Chocolate
  • Lilac
  • Red
  • Creme

Er zijn drie verschillende hoofdpatronen:

  • Colourpoint/Pointed: Neus, oren, poten en staart zijn donkerder gekleurd dan de rest van het lichaam. De rest van het lichaam is relatief egaal gekleurd. Soms is de borst iets lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint/Pointed heeft geen witte vacht.
  • Mitted: Hetzelfde als Colourpoint/Pointed, maar de pootjes, en buik (van kin tot genitaliën) zijn wit. Soms hebben ze een witte streep of plek op hun gezicht.
  • Bicolour: Gekleurd gezicht, maar met een witte, omgekeerde “V” op hun gezicht. Gekleurde staart en oren. Buik (van kin tot genitaliën) en poten zijn wit. Soms hebben ze witte vlekken op hun rug.

De Ragdoll is een lieve, volgzame, handelbare, speelse kat die het liefst binnen blijft en vrij groot kan worden. Hij verliest niet veel haren en krijgt niet snel klitten waardoor deze kat weinig verzorging nodig heeft. Kortom: de liefste en leukste huiskat voor ieder gezin !