Extra: de Noorse boskat

De Noorse boskat heeft tientallen jaren geleden mijn hart al gestolen, vandaar dat ik soms een “uitstapje” zal wagen naar dit ras !

Noortje (Kindly Cats Dazy) en Elvin Frej of Poozles Place

Noortje is geboren op 01-05-2017. Fokker: Anja Terpstra-Bruintjes.

Noortje is mijn Noorse boskat poes, tortie met wit. Een mooie, kleurrijke dame met een atletisch, gespierd lijf. Het was niet mijn intentie om met haar te fokken, maar één nestje leek mij wel leuk als afwisseling na alle Ragdoll-nestjes ! Noortje is ongelooflijk lief, speels en knuffelig en kruipt graag tegen je aan of op schoot. Op 16-03-2020 heeft zij haar enige nestje gekregen en ze is later in dat jaar gesteriliseerd.

Helaas zijn drie van haar vier prachtige kittens enkele weken na de geboorte onverwacht overleden t.g.v. een virusinfectie. Dit heeft mij diep geraakt… Haar overgebleven zoon Frej is gelukkig kerngezond en hij is bij ons gebleven, omdat ik erg graag een kater erbij wilde als huisdier. Hij heeft het superlieve karakter van zijn moeder geërfd en houdt erg van persoonlijke aandacht. Ik geniet intens van deze twee ondeugende bosrakkers !

Barbra Maantje Norskekattebarn

Eind oktober 2021 is Maantje bij ons komen wonen, een prachtig blue tortie mackerel poesje. Ze is geboren op 25-07-2021 en de fokker is Florida Brouwer. Inmiddels heeft ze een nestje gehad in 2023 en dat ging erg goed. Ze is erg sociaal, lief en speels. Ik ben zeer benieuwd naar haar ontwikkeling !

Info over het ras: Noorse Boskatten zijn zeer sociaal en moeten niet als alleenstaande katten worden gehouden. Omdat ze pittig en speels zijn, is er genoeg ruimte nodig en voldoende bezigheid. Een grote, stabiele krabpaal moet aanwezig zijn.
De vacht is gemakkelijk schoon te maken, al vraagt dit in het voorjaar wat meer aandacht. Wekelijks kammen en borstelen volstaat als de kat goed in zijn vacht zit.

Noorse boskatten houden ervan om buiten te zijn in alle weersomstandigheden. Een met beschermend net beveiligd balkon of een buitenverblijf wordt zeer gewaardeerd. Wanneer de Noorse Boskatten tijdens het koude seizoen de gelegenheid hebben om naar buiten te gaan, ontwikkelen ze een zeer dichte en lange vacht.

Net zoals de Ragdoll behoort de Noorse Boskat tot de halflangharige katten. Zijn tweelaagse vacht bestaat uit een waterbestendige dekvacht met een langere, dichte ondervacht. De Noorse Boskat wisselt zijn vacht in verschillende jaargetijden: de wintervacht met een dikke ondervacht is bijzonder plucheachtig en verwarmt de kat in de ijzig koude wintermaanden. Zoals met veel langharige kattenrassen kunnen er zelfs tussen de tenen van de kat haarplukjes gevonden worden. De kraag is goed ontwikkeld en is bijzonder pluizig. In de zomer verliest de Noorse Boskat een groot deel van zijn ondervacht, maar behoudt zijn borstelige staart en zijn ‘sneeuwschoenen’, de plukjes haar tussen de voetzolen.

Omdat de Noorse Boskat een vrij groot ras is, zijn ze pas uitgegroeid bij drie tot vier jaar. Dan kunnen katers tot zo’n 8 kilogram wegen. Het ras is daarnaast langgerekt en heeft lange poten, zoals veel andere halflangharige rassen. Daardoor lijken ze vaak een beetje slanker dan, bijvoorbeeld, de Maine Coon. Het gezicht is, zoals de rasstandaard voorschrijft, driehoekig met hoogstaande oren die soms voorzien zijn van plukjes vacht op de binnenkant en de oortopjes. Het profiel zelf is recht en vertoont geen afwijkingen.

Bij de Noorse Boskat zijn alle bekende kleuren toegestaan, vaak in combinatie met wit. Effen of getijgerd, gestreept, gestippeld, zwart, blauw, amber, schildpad of de respectievelijke combinaties met elkaar of met wit. Een Noorse Boskat is altijd een lust voor het oog! Alleen de bruine kleuren, zoals chocolate en de verdunningen lila, kaneel en lichtbruin zijn van de standaard uitgesloten.

Een goed gesocialiseerde Noorse Boskat is erg op mensen gericht en vindt het leuk om met haar mensen te ‘kletsen’. Vaak zijn deze katten speels tot op hoge leeftijd en hebben ze veel temperament. Naast het spel genieten ze van knuffelen met hun mens(en). Hun vrolijkheid en vriendelijke, speelse aard maken van Noorse Boskatten populaire metgezellen voor kinderen.